Fogszabályozók

A fogszabályozó készülékeket leggyakrabban két nagy csoportra szokták osztani

A kivehető készülékek, amelyeket „éjszakai fogszabályzóknak” is szoktak nevezni, igen sokfélék. Céljuk a fogak elrendezése, sorba helyezése és az állcsontok megfelelő viszonyának beállítása.

Két nagy csoportba sorolhatjuk ezeket: az első csoportban csak a felső vagy csak az alsó állcsonton elhelyezett lemezek, a másik csoportban a mindkét állcsontot összekapcsoló bimaxillaris, ill. funkciós készülékek tartoznak.

A bimaxillaris készülékek kivehető készülékek, szájba helyezve mindkét állcsontot a megfelelő helyzetbe állítják be és ún. ortopédiai erőkkel hatva az arckoponya fejlődését, növekedését befolyásolják. Ez azt is jelenti, hogy leghatékonyabban a vegyes fogazati időszakban tudnak hatást kifejteni, hiszen ekkor a legintenzívebb az állcsontok fejlődése, a gyermek növekedése.

A rögzített fogszabályozó készülék a maradó fogak felszínére vannak felragasztva a kezelés ideje alatt, így közvetítve erőt a fogakra, hogy azok a megfelelő helyre és helyzetbe kerüljenek.

A bracketek anyaga és működése szerint különböző készülékeket használunk.

Kivehető fogszabályozók

éjszakai fogszabályozó - szebbfogsor - Royal-Dent

Rögzített fogszabályozók

rögzített fogszabályozó - Debrecen - Royal-Dent - szebbfogsor.hu

A láthatatlan fogszabályozás
(Clear Aligner)

A legmodernebb technológiáknak köszönhetően már arra is van lehetőség, hogy a rendezetlen fogazatot teljesen észrevétlenül szabályozzuk (a Clear Aligner használatával elsősorban a kisebb esztétikai eltéréseket – például a metszőfogak torlódását – tudjuk helyre hozni).

A láthatatlan fogszabályozó nagy előnye, hogy könnyen tisztítható, nem marad benne ételmaradék, nem zavar beszéd közben, kisebb kellemetlenséget csak az első napokban okoz, ha szükséges, pillanatok alatt eltávolítható, a pontos illeszkedésnek és folyamatos viselhetőségnek köszönhetően pedig gyors eredményt hoz.

éjszakai fogszabályzó - szebbfogsor.hu - Royal Dent

Recidíva-retenció

Ahhoz, hogy az elért eredmény tartós legyen, és a fogak visszarendeződését (recidíva) megelőzzük, az aktív kezelés után helybentartót (retenciós készüléket) kell viselni.

Hagyományos fém fogszabályozók

A hagyományos készülékek esetén rögzíthetjük az ívet a brackethez egy gumigyűrűvel, ún. gumiligatúrával vagy egy pici dróttal, ún. drótligatúrával.

Esztétikus (fehér vagy átlátszó) fogszabályozók

Vannak olyan készülékek, melyek porcelánból vagy fém és porcelán ötvözetéből készülnek, ahol az ívek olyan teflonbevonatot kapnak, melyeknek a színe megegyezik a fog színével, így szinte láthatatlan.

Önligírozó bracketek

Kialakításuknak és működésüknek köszönhetően kényelmesebbek, és a kívánt eredmény rövidebb idő alatt elérhető velük, mint a hagyományos rendszerekkel.

Esztétikus önligírozó bracketek

Hatékonyság és esztétika egyben.

Lingualis készülékek

A fogak nyelv felöli oldalára vannak felragasztva, így láthatatlanok.

Clear Aligner

A láthatatlan fogszabályozás. Kisebb eltérések, recidívák megoldására.

Élet a fogszabályozóval

Az élet fogszabályozóval majdnem olyan, mint fogszabályozó nélkül. Az érzés, hogy „sok minden van a számban, és soha nem szokom meg”, nagyon hamar elmúlik, és teljesen természetessé válik.

Bizonyos szokásokat azonban el kell sajátítani, és néhány tanácsot érdemes megfogadni ahhoz, hogy a fogszabályozó ne sérüljön a kezelés időtartama alatt, a fogak pedig végig egészségesek és szépek maradjanak.

rögzített fogszabályzó - Royal-Dent - szebbfogsor

Tanácsok rögzített fogszabályozót viselőknek

A rögzített fogszabályozó készülék a fogak felszínére van felragasztva olyan anyaggal, mely nem károsítja a szöveteket, sőt fogszuvasodást gátló anyagot is tartalmaz, és lehetővé teszi a kezelés végén a készülék könnyű, károsodásmentes eltávolítását.

Tanácsok kivehető fogszabályzó készüléket viselőknek

A kivehető fogszabályozó készülék viselése elsősorban este, éjszaka és az otthoni nyugodt elfoglaltságok, (olvasás, tanulás, TV nézés stb.) idején javasolt.