Élet a fogszabályozóval

Étkezés

Néhány ételfajtát, illetve étkezési szokást átmenetileg célszerű kerülni.

  • Rágós ételek
  • Ropogtatni valók, pl.: mogyoró, pisztácia, popcorn
  • Ragacsos ételek, pl.: karamella
  • Kemény ételek rágása
  • Kemény ételekbe harapás, pl.: alma, főtt kukorica, répa

tippek fogszabályozóhoz - szebbfogsor - Royal Dent

Érzékenység

A fogakban eleinte érezhet enyhe feszülést, fájdalmat. Az is elképzelhető, hogy az ajkak vagy a nyelv nyálkahártyáját kidörzsölik a fogszabályozó egyes alkatrészei. Ezek hamarosan megszűnnek, addig is használhat viaszt a készülék kellemesebbé tételéhez, különböző szájöblögetőket ecsetelőket.

Mozgó, meglazult fogak

Ha fogszabályozó kezelés közben egyes fogait lazábbnak, mozgathatóbbnak érzi, az teljesen normális. Ahhoz, hogy a fogakat megfelelő helyre és pozícióba tudjuk állítani, először mozgathatóvá kell válniuk. Új helyükön és megfelelő pozíciójukban újra stabilak lesznek.

Sérült, meglazult fogszabályozó

A fogszabályozó készülék alkatrészei néha meglazulhatnak, mozoghatnak. Ha gyűrűje, bracketje, drótja meglazulna, leesne, minél hamarabb kérjen időpontot és hozza magával a leesett alkatrészt.

Szájhigiénia

Fogaink megtisztítása, így a fogak és az íny egészségének megőrzése a fogszabályozásideje alatt, kicsit több időt igényel. Célszerű minden evés után fogat mosni vagy legalább alaposan öblögetni. Különböző segédeszközökre is szüksége lehet, mint például fogselyem, fogköztisztító stb.