Tanácsok rögzített fogszabályozót viselőknek

A rögzített fogszabályozó készülék a fogak felszínére van felragasztva olyan anyaggal, mely nem károsítja a szöveteket, sőt fogszuvasodást gátló anyagot is tartalmaz és lehetővé teszi a kezelés végén a készülék könnyű, károsodásmentes eltávolítását.

A készülék tervezése olyan, hogy hosszabb kezelési idő alatt sem akadályozza a száj működését. (evés, beszéd, stb.)  Enni mindent szabad, viszonylag kis falatokban, de pépesíteni nem kell. Ennek ellenére vigyázni kell a használat során, főleg a kemény és ragacsos ételeket célszerű kerülni. (rágógumi, rágcsálnivalók, tökmag, pattogatott kukorica, mogyoró, sült krumpli, stb.) Figyelni kell az ételben véletlenül megbújó rágósabb részekre (csont darab, porc) és a gyümölcsök magvaira.

rögzített fogszabályozó - Royal-Dent - Debrecen - szebbfogsor.hu

Ha a készülék sérül, a leesett „zár” területén a fog nem mozdul, a deformált rugó nem a megfelelő irányba mozdítja a többi fogat, a tervezett kezelési idő megnyúlik. A készülék egyszer használatos, újabb ragasztások erőssége kisebb lesz az eredetinél, már kisebb terhelésre leeshet, ezért ki kell cserélni mely a költségek  növekedését okozza.

Fogtisztítás

Az állandóan viselt készülék zavarja a korábban megszokott szájtisztítást. Ezért új módszert kell kialakítani, hogy a kezelés alatt is megelőzhető legyen a fogszuvasodás. A készülék nem károsítja a fogakat, de ha nem sikerül rendszeresen megtisztítani a szájat a szuvasodás, vagy annak előjelei kialakulhatnak.

Használjunk kicsi, puha fejű fogkefét, mellyel minden felülethez könnyebben hozzáférünk. Az eredményt rendszeresen tükörben kell ellenőrizni. Különösen kritikus hely a fog és íny találkozása, melyet alaposan célszerű megmasszírozni a jobb vérellátás biztosítása érdekében. Ha az íny vérzik, az a gyulladás jele, melyet a korábban nem tökéletes fogtisztítás, a baktériumok megtelepedése okoz. Ezért ezeket a területeket alaposabban tisztítva a baktériumokat eltávolítva a gyulladás megszüntethető. A tökéletes tisztítást segíti elő a fogközöket tisztító, egy sörtecsomóból álló, speciális fogkefe.

A tisztítást könnyítheti még a szájzuhany, különböző szájvizek és fertőtlenítők. Nem szabad használni fogpiszkálót, mert ezzel a készülékben sérülést idézhetnek elő.

A készülék felépítéséből adódik, hogy a rugók és egyéb alkatrészek sérthetik a nyálkahártyát. Csak orvosi műszerekkel szabad a készülékhez nyúlni, tehát probléma esetén kezelőorvoshoz kell fordulni, aki célszerszámokkal dolgozik. Az otthoni  barkács eszközökkel végzett „ házi kezelés „ a készülék károsodásához vezethet.

A készüléket nem szabad piszkálni (ceruza-, köröm rágás, vagy unaloműző rossz szokás), mert ez is a rugókban maradó alakváltozást, a készülékben károsodást idézhet elő, mely a kezelést megnehezíti.

Az ellenőrző vizsgálatokra és a rugócserék alkalmára a készülék összes alkatrészét és a fogmosó készletet el kell hozni, ezzel is segítve a fogszuvasodás megelőzését.